Σήμερα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση “Απόδημοι Έλληνες του Καναδά: Μια Ξεχωριστή Κοινότητα” στην αίθουσα “Κλεοπάτρα” του ξενοδοχείου Παλλίροια. Στη συζήτηση συμμετείχε ο καθηγητής και επίκουρος κοσμήτορας στο πρόγραμμα Film and Screen Arts στο Πανεπιστήμιο Τέχνης και Σχεδίου Emily Carr στο Βανκούβερ Harry Killas, ο ιστορικός κινηματογράφου Γιάννης Σολδάτος και ο σκηνοθέτης και διευθυντής του docfest Σταύρος Ιωάννου. Στη διερμηνεία ήταν η συγγραφέας Κωνσταντίνα Παπάζογλου.
Η συζήτηση ξεκίνησε με το τραγούδι “Ελληνισμός” της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και της Λίνας Νικολακοπούλου. Ο κ. Ιωάννου ξεκίνησε τη συζήτηση τονίζοντας πως θα ήθελε να γεφυρώσει τη σχέση των απόδημων Ελλήνων του Καναδά και των Ελλήνων εδώ μιας και δεν έχουμε επαφή εξαιτίας της απόστασης.
Ο κ. Killas μίλησε για την ταινία του “Greek to Me”, η οποίο προβλήθηκε και στα πλαίσια του φεστιβάλ. Τόνισε πως αυτή η ταινία εξερευνούσε την ελληνική του ταυτότητα και τον προσδιορισμό της, αλλά και το πώς έθετε το ερώτημα πόσο Έλληνας είναι. Επιπλέον, μίλησε για την απώλεια της Ελληνικής γλώσσες και τα διάφορα κύματα μεταναστών στον Καναδά. Μάλιστα, τόνισε πως ακόμα και μέσα στην κοινότητα των Ελλήνων του Καναδά δεν υπάρχει μεγάλο σημείο επαφής της κοινότητας, ειδικά μεταξύ των διάφορων κυμάτων μεταναστών.
Ο κ. Σολδάτος τόνισε την τάση των μεταναστών για αγκίστρωση απ' τη νέα πατρίδα. Ωστόσο, το σινεμά συνεχίζει ν' αποτελεί βάση της μνήμης. Ανέφερε μάλιστα παραδείγματα Ελλήνων που εμπλέκονται σε πολλές κινηματογραφίες και εντάσσουν στοιχεία Ελληνικότητας που διαφαίνονται.
Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πώς μπορούν οι απόδοιμοι Έλληνες να έρθουν πιο κοντά με την Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσω της κινηματογραφίας. Ο κ. Killas αναφέρθηκε στα φεστιβάλ Ελληνικού ντοκιμαντέρ που πραγματοποιούνται στη Βόρεια Αμερική, αλλά και στην ανάγκη να προβληθούν οι ελληνικές ταινίες σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.